blog

dd19ecf2ff086a3bd1743335db083288Wellicht is het de tijd van het jaar, seizoen of decennium maar de laatste tijd heb ik in mijn omgeving veel te maken met vrienden en bekenden die verwikkeld zijn in een heel verdrietig rouwproces. Ook in mijn praktijk zie ik een kleine ‘tendens’ ontstaan. Alsof er een golfbeweging aan de gang is waardoor ik ineens meerdere patiënten begeleid in hun verdriet, al dan niet gepaard gaand met angst- en stressklachten.

Het (gaan) verliezen van geliefden is helaas onontkomelijk in het leven en vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken. Maar niet alleen groot verdriet zal ons raken, ook  ‘kleinere’ gebeurtenissen zoals een verbroken relatie, ziekte, dood van een huisdier of andere zaken kunnen ons verdrietig maken. Van alle emoties is verdriet denk ik wel de moeilijkste en zwaarste om mee om te gaan en bijna niemand wil er graag voluit ‘doorheen gaan’.  En toch is het juist bij verdriet heel belangrijk om het op een goede manier te uiten en op de juiste wijze weg te laten vloeien. Tijd dus voor een blog!

Verdriet is, hoe beangstigend en vervelend ook, een heel natuurlijke en gezonde emotie en het is ook een heel belangrijk onderdeel van ons mens-zijn. Verdriet hoort erbij en het is dan ook heel belangrijk dat je het voeltaccepteert en weer loslaat. En dat klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan! Het loslaten van verdriet is voor veel mensen heel erg moeilijk omdat ze bang zijn dat ze daarmee ook hun verloren geliefde moeten loslaten. Gelukkig is dat natuurlijk niet het geval: de herinneringen aan je dierbare blijven voor altijd bij je en die mag je koesteren. Het is de emotie, het fysieke gevoel, de tranen, de gespannen schouders, de hoofdpijn en de knoop in je buik die je los mag laten. Maar hoe weet je nu dat wat je voelt ‘normaal’ is of wanneer het nodig kan zijn wat extra hulp in te roepen bij het verwerken van je verdriet?

[expand title="Lees verder"]

Hoe iemand verdriet ervaart is een puur persoonlijke ervaring. Verdriet valt niet te ‘meten’ en het kan niet beoordeeld worden op basis van hoe het er uit ziet maar puur op hoe het gevoeld wordt door de persoon zelf. Voor sommigen zal een relatiebreuk bijvoorbeeld vervelend maar niet onoverkomelijk zijn, terwijl het voor de ander een levensontwrichtende gebeurtenis is. Belangrijk is dat het verdriet in ieder geval altijd gevoeld en erkend wordt. Groot, klein, kortdurend of allesomvattend: ERKEN wat je voelt. Het onderdrukken van je gevoel, het wegstoppen, het bagatelliseren en meten met andere mensen (“anderen hebben nog veel grotere problemen dan ik dus wat zeur ik nu”) is onnodig schadelijk voor jezelf en voor je gezondheid. Want óók jouw emoties zijn belangrijk en doen er toe! En het allerbelangrijkste: je hoeft je er al helemaal niet voor te schamen en jezelf ervoor te veroordelen (“ik ben een slappeling”). Wees niet te hard voor jezelf, juist niet bij verdriet. Voel wat je voelt en jouw emotie is altijd echt. 

Verdriet dat op een gezonde manier geuit en verwerkt wordt zal je psychisch en lichamelijk sterker maken. Onderdrukt of weggestopt verdriet, of verdriet dat bijzonder lang en heftig voortduurt (je kunt voor langere tijd niet meer normaal functioneren of je leven weer herpakken) zal je echter op den duur lichamelijk en geestelijk dusdanig verstoren dat je er ziek en/of depressief van kunt worden. In dat geval is de emotie pathologisch geworden en is het nodig om extra hulp in te roepen bij de verwerking hiervan. Dit kan ook gebeuren bij verdriet wat je al op jonge leeftijd hebt ervaren, maar toen niet kon (of mocht) uiten.  Vaak gaat dit verdriet je op oudere leeftijd in de vorm van vage of chronische klachten lastigvallen. Onverwerkt verdriet heeft namelijk de vervelende (of gezonde?) eigenschap dat het zich hoe dan ook altijd weer via welke wegen ook naar buiten, naar de oppervlakte zal bewegen. Net zo lang totdat het eindelijk gevoeld, gehoord en losgelaten wordt.

Vanuit de acupunctuur bekeken valt verdriet als emotie onder de Long. Ieder orgaan heeft in de Chinese Geneeskunde een (hoe kan het ook anders) Yin en Yang koppeltje. De Long is in dit geval het Yinne orgaan en de Dikke Darm het Yange orgaan. Verdriet zal dus, indien pathologisch geworden, vaak klachten geven aan de luchtwegen (astma, hoest, verkoudheden, allergieën, longaandoeningen) en/of aan de darmen. Als ik een patiënt in mijn praktijk krijg met dit soort klachten zal ik zeker ook rekening houden met het feit dat hier wellicht een heel oud, of nieuw, verdriet aan ten grondslag kan liggen. Doordat ik de klachten o.a. via de Darm- of Longmeridiaanpunten probeer te verhelpen kán het dus gebeuren dat er tranen gaan vloeien in de praktijk! Voor de patiënt soms een verrassing, voor mij in dit geval niet. Gelukkig ben ik daar dan met tissues en een warm hart om deze veilig op te vangen ;-).

Als Acupuncturist kan ik je helpen je (onderdrukte, vastzittende of niet erkende) verdriet te laten loslaten, blokkades op te heffen en de balans weer te herstellen. Verdriet wordt hierdoor niet langer meer een schadelijke, toxische emotie. Ook kan de hevigheid van je verdriet afnemen zodat het niet meer zo overweldigend aanwezig zal zijn. Het afvloeien van het verdriet gebeurt als ‘vanzelf’ en je zult je uiteindelijk lichter en vrijer voelen. Ondervind je momenteel hinder van je verdrietige gevoelens, voel je je leeg, eenzaam, angstig of onrustig en begin je lichamelijke klachten te ontwikkelen zoals hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, luchtwegklachten of darmklachten dan kan het dus heel prettig en zinvol zijn om een afspraak te maken om op een zachte, veilige en rustige manier je weg uit je verdriet te vinden.

Wil je zelf aan de slag om je verdriet op een gezonde wijze los te laten? Dan heb ik hier enkele tips voor je:

1) Ademhalingsoefeningen zullen je krachtig helpen je verdriet beter los te laten. Eén oefening daarvoor kan zijn:

  • Adem diep in door je neus en laat de inademing doorstromen tot diep in je buik. Zuig   zoveel mogelijk lucht op als je kunt.
  • Houdt deze lucht voor 5 tellen vast.
  • Adem uit door je mond, helemaal tot het allerlaatste hoekje van je longen weer leeg is.   Maak er eventueel een lang tssssssssssssssssss geluid bij.
  • Herhaal dit zeker 3x per dag.

2)  Ga iedere dag minimaal 20 minuten naar buiten en adem vooral HEEL VEEL frisse buitenlucht in. Dit ondersteunt je longcapaciteit en die heb je nu hard nodig in de verwerking van je verdriet.

3)  Masseer je Longmeridiaan:

FullSizeRenderDe Longmeridiaan loopt van onder je sleutelbeen over je arm naar het hoekje van je duimnagel. (zie plaatje). Je kunt je arm langs het verloop van deze Meridiaan zelf masseren of je laat iemand anders het voor je doen (liefdevol aangeraakt worden is namelijk ook erg belangrijk tijdens verdrietige periodes). In tijden van verdriet kan deze meridiaanlijn een beetje pijnlijk of gespannen zijn. Dit is normaal en na verloop van tijd zul je merken dat dit beter en soepeler gaat aanvoelen.

4) En nogmaals: onderdruk je gevoel niet, accepteer het, kijk ernaar, huil even uit en laat het weer los. In het begin zul je dit waarschijnlijk iedere 5 minuten moeten doen maar na verloop van tijd zullen de tussenpozen steeds langer worden en dan weet je dat je op de goede, helende weg zit![/expand]

IMG_1818Na een heerlijke, zonnige en warme (na)zomer glijden we stilletjes door naar een prachtig nieuw seizoen: de Herfst! Persoonlijk mijn meest favoriete tijd van het jaar, met al zijn kleurenpracht in de bossen, de mooie zachte zonnestralen, de geur van natte bladeren en hout, de frisse ochtendlucht en de knusheid van een open haard, kaarsen en en een bord warme soep om zo rustig bij te komen van de drukte en levendigheid van de zomer.

De natuur begint zich zichtbaar terug te trekken en maakt zich klaar voor stilte en rust van de komende winter. In de acupunctuur wordt de mens gezien als een mini-afspiegeling (microcosmos) van de natuur met al zijn ritmes zoals dag en nacht, seizoenswisselingen, klimaat en andere cycli die zich voordoen. Door in harmonie te leven met de grote ‘buitenwereld’ en flexibel mee te veren met het ritme van de natuur kun je lang je gezondheid en welzijn vasthouden. Aldus de Chinezen.

In de herfst bereikt de natuur zijn laatste hoogtepunt qua rijping van oogst, verkleuring van de bladeren en de laatste warme zonnestralen voordat de stille terugtrekking begint. Om in Chinese begrippen te blijven: het Yang van de zomer (warmte, activiteit, uitbundigheid, plezier) transformeert in de Yin van de winter (rust, stilte, bezinning). De herfst is een waardevolle periode om zaken die in de lente en zomer opgestart zijn nu af te ronden. Oogst en sla op wat je mee wil nemen naar de winter en laat los wat je niet meer nodig hebt. Dit geldt in heel belangrijke mate ook voor je emotionele bagage. Trek je eens terug en onderzoek wat nu werkelijk belangrijk en waardevol is in je leven. Laat gaan wat je niet meer wil. Laat nu ook je negatieve emoties en (oud) verdriet los, deze kunnen je juist in de herfst veel hinderen omdat deze emoties in dit seizoen intenser worden gevoeld.

[expand title="Lees verder"]

In de acupunctuur wordt het herfstseizoen geassocieerd met de Longen. De longen verzorgen onze ademhaling, sterken ons immuunsysteem en staat het meest in contact met de buitenwereld. (neus, mond en huid). Willen we ons goed en gezond door de herfst bewegen, (het seizoen met R in de maand!) dan loont het zeker om wat extra zorg aan onze longen te besteden.

Hierbij 5 tips om jezelf herfstklaar te maken:

1. Let in de herfst extra op je ademhaling. Ga naar buiten en haal eens diep adem. Voel de frisse lucht en vul je longen vol met zuurstof. Doe dit dagelijks, al dan niet tijdens sporten, en dit verbetert je longcapaciteit aanzienlijk. Goede, diepe ademhaling stimuleert je energie en je Qi.

2. Houd jezelf warm. Haal de sjaals weer uit de kast en wen jezelf er aan om niet de deur uit te gaan zonder dat je nek en rug beschermt zijn tegen de kou en wind gedurende de herfst en winter. Volgens de Chinese leer liggen de meest ‘windgevoelige’ acupunctuurpunten in je nek (daarom krijg je bij een beginnende verkoudheid ook als eerste symptoom een stijve, pijnlijke nek) en het helpt je immuunsysteem enorm om deze punten goed af te dekken en te beschermen.

3. Schrap de (koude) salades, ijsjes en het frisse citrusfruit van je menu. Zodra het buiten kouder wordt vraagt je lichaam om warmere kledij voor de buitenkant en warmer voedsel voor de innerlijke mens. Switch van salades naar warme soep en gekookte groenten. Begin je dag met warme havermout en eet andersoortig (seizoens-) fruit zoals peer, appel, druiven en vijgen, kersen en cranberry’s. Vermijd de sinaasappelen, citroenen en andersoortig zomerfruit want dit soort fruit koelt juist je systeem af (daarom groeit dit fruit ook in warme landen). Voeg ruimschoots verwarmende kruiden toe aan je maaltijden zoals kaneel, gember, uien, knoflook, mosterd, kruidnagel, thijm en rozemarijn. Fijne groenten van het seizoen zijn; spruitjes, pompoen, wortel, bloemkool, broccoli, spinazie en prei.

4. Pak je rust en ga lekker op tijd naar bed en onder de wol. De natuur trekt zich terug in zichzelf en de dagen worden korter om zoveel mogelijk energie te bewaren. Gun jezelf ook deze zelfde rust, je zult merken dat je lichaam als vanzelf om meer slaap gaat vragen. Voldoende slaap is een echte ‘boost’ voor je immuunsysteem en het houdt je sterk en gezond. Als je er van houdt is dit ook een perfect seizoen om te mediteren en ‘naar binnen gerichte’ sporten te beoefenen zoals als Yoga, Pilates en Tai Chi.

5. De frisse herfstlucht is een veel drogere lucht dan die van de zomer. Je longen, je huid en je slijmvliezen maar ook je darmen (=ook slijmvlies) kunnen hier flink last van hebben. Zorg ervoor dat je de hele dag voldoende water drinkt en je huid goed insmeert en beschermt met een zachte crème om uitdroging en constipatie tegen te gaan.

Heb een fijne herfst en geniet van al het moois wat de natuur ons te bieden heeft. En geef dit vooral ook terug aan jezelf.

Eline[/expand]

De afgelopen maanden heb ik hard gestudeerd voor mijn diploma Westers Medische Basiskennis. Deze studie is geheel gericht op de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam en dient als aanvulling op mijn Acupunctuur opleiding. Alhoewel ik in eerste instantie wat huiverig tegen de studie aan zat te hikken (want ik was nu net 4 jaar lang in een ‘andere’ geneeswijze geschoold) vond ik het absoluut zeer interessant en leerzaam! Wat is ons menselijk lichaam toch ongelooflijk intelligent, ingenieus en perfect zelfregulerend! Mijn diepe bewondering en verwondering, die ik toch al had, is alleen nog maar groter geworden.

Maar heb ik nu dan zoveel nieuws geleerd? En hoe verhoudt deze wetenschappelijke kennis zich tot de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan over Acupunctuur en Chinese Geneeswijzen? Het antwoord is: Ja, ik heb heel veel nieuwe, gedetailleerde feiten geleerd over de fysiologische werking van ons prachtige lijf; ons immuunsysteem, hart- en vaatstelsel, spijsverteringsstelsel, hersenfuncties en motorisch stelsel. Maar staat dat nu haaks op hetgeen ik geleerd heb in mijn Acupunctuur opleiding? Nee, gelukkig niet, integendeel; nu kan ik nóg helderder uitleggen hoe acupunctuur daadwerkelijk (samen-)werkt met ons lichaam en wat er met je gebeurt tijdens een behandeling.

Lees en geniet:

Sinds de jaren ’70 zijn er talloze lichamelijke onderzoeken uitgevoerd om de werking en het effect van een acupunctuur behandeling (i.e. het insteken van naaldjes in de huid) in het lichaam te bestuderen. Hiervoor worden o.a. MRI-scans, CT scans en thermografische onderzoeken ingezet. Recente hersenscans laten zien dat bepaalde hersengebieden (o.a. de hypothalamus en het limbisch systeem) worden geactiveerd zodra een naald in de huid wordt gestoken. Tegelijkertijd brengt dit een heel scala van chemische reacties in het lichaam tot stand. Maar wat gebeurt er dan en HOE werkt acupunctuur??

De werking van Acupunctuur hangt (samenvattend) eigenlijk maar van één ding af:

Het prikkelen en stimuleren van het perifere zenuwstelsel waardoor het zelfgenezende en zelfregulerende vermogen van je lichaam wordt geactiveerd.

(Het perifere zenuwstelsel vormt de zenuwverbindingen van en naar de organen, spieren, ledematen en weefsels en het Centrale Zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg).

1. Acupunctuur verlicht pijn:

Zodra het naaldje de huid in gaat worden er zenuwuiteinden geprikkeld. Deze zenuwuiteinden vind je overal in de huid, maar met name geconcentreerd in de specifieke ‘acupunctuurpunten’. Door de prikkeling geven ze een impuls af aan de hersenen welke vervolgens via het Centrale Zenuwstelsel en hormonale klieren Endorfinen gaan uitscheiden. Endorfinen zijn een soort ‘natuurlijke pijnbestrijders’ omdat ze in staat zijn om inkomende pijnimpulsen te blokkeren. In vergelijking: sommige van deze endorfinen kunnen 10-200 keer sterker zijn dan morfine!!

2. Acupunctuur vermindert de intensiteit en pijnbeleving van (chronische) pijn:

Naast de bovengenoemde endorfinen worden (nog steeds door dezelfde zenuwimpulsen) bepaalde gebieden in de hersenen gestimuleerd tot de afgifte van Serotonine. Serotonine speelt ook een belangrijke rol in het onderdrukken en normaliseren van pijnimpulsen, maar heeft daarnaast ook een natuurlijke ‘antidepressiva’ werking waardoor (chronische) pijn beter te verdragen is. Daarnaast heeft serotonine een positieve werking op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap en eetlust.

[expand title="Lees verder"]
3. Acupunctuur werkt ontstekingsremmend:

Vanuit de hersenen wordt de afgifte van het hormoon ACTH gestimuleerd. ACTH werkt in op de bijnierschors en stimuleert de aanmaak van Cortisol, een hormoon dat werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer bij infecties en ontstekingen. Tegelijkertijd creëert de naaldsensatie in de huid een lokale ‘micro- schade’ wat het immuunsysteem onmiddellijk stimuleert om tot actie te komen om de aangedane schade te herstellen. Niet alleen de directe omgeving van de schadeplek wordt hersteld, maar ook de wat verder liggende weefsels. Als je je bedenkt dat bijna alle ziektes en aandoeningen voor een groot deel gepaard gaan met pijn en/of ontstekingsverschijnselen (denk hierbij ook aan auto-immuunziekten of hartaandoeningen) dan begrijp je hoe acupunctuur zo effectief kan zijn bij vele verschillende aandoeningen, vaak zelfs tegelijkertijd.

4. Acupunctuur stimuleert de bloedsomloop:                                      

Alles wat je lichaam nodig heeft om te helen en genezen bevindt zich in je bloed. Denk aan zuurstof, hormonen, voedingsstoffen, antilichamen en witte bloedcellen voor je afweer. Tevens zorgt je bloed (en lymfevaten) voor de afvoer van afvalstoffen. Op plaatsen waar de bloedtoevoer niet voldoende is (door een trauma, afknelling, of andere oorzaak van onvoldoende doorstroming) raken cellen ondervoed en sterven af. Andersom: waar bloed stroomt, kan genezing van cellen en weefsels plaatsvinden. De impuls die door het gebruik van de naald ontstaat zet wederom het centrale zenuwstelsel aan om bloedvaten te verwijden (vasolidatie) en eventuele stugge bloedvaatwanden te laten ontspannen waardoor de bloedcirculatie in het lichaam sterk verbeterd en toeneemt. Dit kan ook ten gunste zijn van de werking van je organen en denk eens aan je voortplantingsorganen? Niet voor niets kan acupunctuur geweldig ondersteunen bij infertiliteit.

5. Acupunctuur verminderd stress:

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste en fijnste effect van acupunctuur. Acupunctuur stimuleert, (weer door die impuls) de afgifte van Oxytocin, een belangrijk hormoon wat het parasympathisch zenuwstelsel reguleert. Het parasymphatisch zenuwstelsel is verantwoordelijk voor onze rust, slaap, vertering en ontspanning. Oxytocin ontspant je spierweefsel maar is ook het hormoon wat aangemaakt wordt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Oxytocine geeft een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving, angst wordt gemakkelijker onderdrukt en het lichaam komt beter tot rust.

Bovenstaande (aantoonbare en bewezen) effecten van acupunctuur laten zien dat deze geneeswijze:

a) pijn verlicht
b) ontstekingsremmend werkt
c) de bloedsomloop stimuleert
d) stress verminderd en ontspant
e) het natuurlijke evenwicht van het lichaam herstelt.

En dat allemaal door het prikken van naadjes in de huid. Hoe bijzonder simpel, effectief, veilig en plezierig!

Hoewel we nog lang niet alles volledig begrijpen over de werking van acupunctuur, ook omdat er zóveel bio-chemische processen tegelijkertijd in werking treden die nog niet allemaal onderzocht zijn, lijkt het mij absoluut zinvol om deze prachtige oosterse geneeswijze (en dan bedoel ik ook de kruidengeneeswijze en voedingsleer) af en toe eens uit de ietwat mystieke sfeer van ‘energie’ en ‘meridianen’ te halen en te benadrukken wat het, naast de holistische en filosofische inslag, daadwerkelijk is: een heel complete, goed functionerende, ‘vlees en bloed’ geneeswijze die al ruim 2000 jaar bestaat en meer dan aanvullend zijn werk doet naast de reguliere medische zorg. Of is het juist andersom;-) Hulde!

Bronnen:
Chris Kresser: Chinese Medicine Demystified (series)
Wikipedia
Joseph Sciamarella MD: Acupuncture Physiology

[/expand]

Afgelopen week is de lente officieel van start gegaan en dat geeft toch altijd een beetje een extra HOERA gevoel! De deuren gaan weer open, het zonnetje schijnt vaker en de stilte van de winter wordt doorbroken door het gezang van de vogels. Zalig!

Je merkt al aan jezelf hoe je ‘als vanzelf’ reageert en meebeweegt op de veranderingen van seizoenen. In de Acupunctuur is dat doodnormaal. Sterker nog: dit is waar Acupunctuur om draait! Het natuurlijke ritme van de seizoenen en het ritme van het leven. De winter is een tijd van stilte, bezinning, rust en koude. Heel erg Yin. Daarentegen is de lente bijna het tegenovergestelde: een tijd van deuren en ramen open, frisse lucht, groeien, vernieuwen, voortplanten en bewegen! Heel erg Yang, sterker nog: het MEEST Yange seizoen van het jaar. Een behoorlijk grote overgang dus en daarom is het nu de perfecte tijd om je systeem te ondersteunen door middel van een grote lichaam-, geest- en lifestyle schoonmaak!

[expand title="Lees verder"]

Binnen de Acupunctuur worden de cycli van de seizoenen gekoppeld aan de cycli van je orgaansystemen in je lichaam. Het orgaansysteem dat met de lente geassocieerd wordt, is de Lever en Galblaas. De Lever zorgt voor (persoonlijke) groei, ontwikkeling en de vrije doorstroming van Qi in je lichaam. De lente is de periode waarin je Lever sterk opspeelt, krachtiger wordt of, als het verzwakt is, helaas ook voor wat klachten kan zorgen. Typische klachten die bij het Leversysteem horen en welke in de lente dus extra kunnen gaan opspelen zijn:

- Spanning, irritatie, ongeduld, boosheid, koppigheid
- Gespannen nek en schouders
- Hoofdpijn
- Meer last van PMS en/of stemmingswisselingen
- Last van je pezen en spieren (blessure gevoelig!)
- Stijfheid
- Spijsverteringsproblemen
- Oogklachten. Slecht zien, droge ogen, pijnlijke ogen, vermoeide ogen
- Allergie (hooikoorts!)

Herken je bovenstaande symptomen? Gauw aan de slag dus!

Begin inderdaad met een Grote Voorjaarsschoonmaak. Niet voor niets krijg je in het voorjaar zin om alle deuren en ramen open te gooien en flink aan de slag te gaan met emmers en sop. En dat is ook inderdaad ook heel erg gezond! Het is niet alleen prettig om in een schoon huis te wonen, maar het balanceert en bevorderd ook de gezonde energiestroom (Qi) in je huis en daarmee ook je lichamelijk en geestelijk welbevinden. (Feng Shui)

Tegelijkertijd is het nu de perfecte tijd voor een gezonde lichamelijke detox, oftewel het schoonmaken van je (gestreste) Lever! Daar zijn natuurlijk vele manieren voor en je kunt voor jezelf uitvinden welke manier het beste bij je past. Ik kan je wel een paar tips geven:

  • Probeer eens een tijdje flink te minderen met producten als suiker, koffie, alcohol, melk- en   vleesproducten. In de winter (feest-) maanden hebben we daarvan vaak al meer dan voldoende binnengekregen en even een stapje terug doen levert je heel veel nieuwe, frisse energie op.
  • De Lever reageert bijzonder goed op zure voedingsmiddelen. Het is daarom heel goed om nu wat meer zuur toe te voegen aan je voeding. Een prima schoonmaakmiddel voor je Lever is om ieder ochtend de dag te starten met een glas lauw water met (biologische) citroen. Daarnaast kun je wat extra azijn toevoegen aan je salades. En denk eens aan zilveruitjes of augurken? Grapefruit?
  • Fruit- en groente smoothies zijn een geweldige manier om te detoxen én lekker veel gezonde stoffen binnen te krijgen. Maak er een dagelijkse gewoonte van.
  • Strek je uit en Beweeg!! Bewegen zorgt ervoor dat je Qi weer ongehinderd kan stromen en het rekken en strekken van je spieren en pezen helpt je om de spanning te verlichten. Doe rustig aan; je lichaam wordt net wakker uit de winterstand (yin) en moet nog even rustig wennen.
  • De lente is de perfecte tijd om nieuwe (levens-) plannen te maken en eerdere ideeën uit te gaan werken. Je sterke Lever-energie in deze maanden zal je nu juist goed van pas komen. Ga ervoor!
  • Ga naar buiten en proef, voel en zie de frisse, nieuwe natuur. Kijk om je heen (stimuleert meteen je ogen), aanschouw de activiteiten van de vogels die nestjes bouwen en zich klaarmaken voor de zomermaanden. Zie de groei van bomen en planten. Haal diep adem en zucht een paar keer flink (zuchten verlicht de spanning in je lever.) Geniet! Geniet van de lente en van het nieuwe seizoen.

Hooikoorts
Helaas is de start van de lente voor sommigen ook vaak de start van het hooikoorts seizoen. Met het groeien van de pollen gaat je lichaam ook meer histamine aanmaken wat de lopende neus, jeukende ogen en allergische reactie veroorzaakt. Mijn persoonlijke tip is om het hele jaar door iedere dag een theelepel honing te nemen, liefst van een bijenkorf binnen een straal van twee kilometer rondom je huis, om je lichaam zo voor te bereiden op de pollen bij jou in de buurt. Brandnetel schijnt een goede werking te hebben bij allergieën, dus integreer brandnetelthee in je dagelijkse routine.

Daarnaast is Acupunctuur bijzonder succesvol bewezen in de behandeling van hooikoorts. Start het liefst zo lang mogelijk van tevoren maar ook in het seizoen zelf kun je prima behandeld worden om zo de klachten te verlichten. Dus maak gauw een afspraak!

Eline

[/expand]

Mijn liefde en voorkeur voor Traditionele Chinese Geneeskunde vindt zijn basis vooral in het feit dat het een Holistische geneeskunde betreft. Simpel gezegd houdt dat in dat bij een klacht altijd gekeken wordt naar de lichamelijke én emotionele gesteldheid van de patiënt. Voor mij is het altijd logisch geweest dat emoties invloed hebben op je lichamelijke gezondheid en vice versa. Dankzij de Acupunctuur heb ik nu handvatten om daar daadwerkelijk mee aan de slag te gaan en mensen op beide vlakken te kunnen helpen! Hoe fijn voelt het als emoties niet meer zo’n (ziekmakende) invloed hebben op je, of als je lichamelijke klacht niet langer meer je humeur beïnvloedt? 

[expand title="Lees verder"]

Emoties zijn normale processen en horen bij het leven. Dankzij onze emoties kunnen wij op een gezonde manier reageren op impulsen en invloeden van buitenaf en alles wat tot ons komt een plaatsje geven in ons leven en hart. Beschik je over een gezonde dosis emotionele kwaliteiten dan kun je je ontspannen en flexibel door het leven bewegen en zit je ‘lekker in je vel’.

Emoties en gevoelens kunnen echter ook té krachtig worden en op zo’n manier dat ze niet meer te beheersen zijn. Denk bijvoorbeeld aan (frequente) woede- uitbarstingen, intense jaloezie, angststoornissen, of jarenlang onder zware stress gebukt gaan. Op het moment dat emoties niet meer op een natuurlijke wijze komen en gaan maar ons gaan beheersen kunnen ze pathologisch worden. Oftewel: ziekmakend.

Buikklachten, hoofdpijn, slaapproblemen, ademhalingsklachten bijvoorbeeld kunnen allemaal een gevolg zijn van onze (pathologische) emoties. Iedereen kent ook vast wel iemand die met lichamelijke klachten doorverwezen wordt naar het ziekenhuis, van binnen en buiten onderzocht en dat de arts vervolgens zegt:‘ Sorry maar we kunnen geen lichamelijke afwijkingen bij u vinden, u zult ermee moeten leren leven”. Voor een Acupuncturist is dit een hele mooie casus want wij kunnen, dankzij de Chinese Geneeskunde,  juist bijzonder goed diagnostiseren én behandelen op emotioneel niveau, vertaald naar een fysieke klacht. Hoera!

“Fysieke klachten laten een emotionele disbalans zien en emotionele expressies laten een fysieke (interne) disbalans zien”.

Maar HOE werkt dat dan??

Traditionele Chinese Geneeskunde is een ‘systeemdenkende’ geneeswijze. Er wordt gekeken naar patronen en systemen die nauw samenwerken. De basis hiervan ligt ten grondslag in vijf Orgaansystemen:

 Lever | Hart | Milt | Long |Nier

Ieder orgaansysteem laat zijn eigen lichamelijke en emotionele patronen zien en heeft zijn eigen functie in het lichaam. Door middel van tongdiagnose, pols voelen, vragen stellen (!) en goed kijken en luisteren naar de patiënt kan de Acupuncturist achterhalen welk Orgaansysteem vastgelopen is, verzwakt of juist te dominant. Op basis hiervan wordt dan een behandeling toegepast (acupunctuur, kruiden, massage, voeding) om het systeem weer in beweging c.q. balans te krijgen.

Hieronder zal ik de belangrijkste (gegeneraliseerde) lichamelijke en emotionele symptomen van de Orgaansystemen beschrijven volgens de Chinese leer:

Lever: De Lever is verantwoordelijk voor onze levensdromen en ambities, creativiteit en spiritualiteit. Het geeft ons de mogelijkheid ons leven te plannen en richting te geven. De emotie die bij de Lever hoort is: woede, frustratie, irritatie, verbittering (gal). Woede kan een gezonde emotie zijn waardoor we voor onszelf opkomen en het kan ons de kracht en moed geven om positieve veranderingen in ons leven te maken. Het brengt ons in actie.  Ongeremde, ongecontroleerde woede is destructief. Niet alleen voor onze omgeving, maar ook voor onszelf. Het Leverelement kan ook te zwak zijn; dan word je nooit boos en kom je nooit voor jezelf op, je doet niet wat jijzelf wil of je vindt het moeilijk om richting te geven aan je leven. Je voelt je doelloos. Een ‘Lever-type’ wil graag leidinggeven en houdt van actie. Ze praten met een luide, harde stem en zijn vaak impulsief. Een Leversysteem wordt niet graag onderdrukt maar wil groeien en ontwikkelen. Zij zijn de personen die altijd met nieuwe, creatieve ideeën komen.

Lichamelijke (pathologische) symptomen van het Leversysteem zijn: o.a. hoofpijn, duizeligheid, tinnitus, stijve nek, rode ogen, droge haren en nagels, hoge bloeddruk, menstruatiestoornissen, slaapstoornissen.

Hart: Je Hart helpt je helder denken en communiceren. Je maakt oogcontact en kunt relaties aan gaan met anderen. De emotie die bij het Hart hoort is: plezier, lachen en vreugde. Westers bekeken is het moeilijk voor te stellen dat je van teveel plezier maken ziek kan worden. Maar teveel, langdurige vreugde kan je wel degelijk uitputten. Het kan ook pathologisch zijn als in; 'alles altijd weglachen’. Je kent ze wel: mensen die de ergste problemen weglachen met een lach of grap. Die om alles giechelen. Je kunt verslaafd zijn aan plezier. Altijd op zoek naar stimulans. Nooit alleen kunnen zijn, nooit nee kunnen zeggen. Excessieve vreugde kan manisch zijn. Het Hartelement kan ook te zwak zijn; dan ervaar je zelden vreugde, en ben je gevoelig voor depressieve gevoelens en je trekt je terug in eenzaamheid. Een ‘Hart-type’ is het liefst in gezelschap van anderen en verbindt zich daar ook graag mee. Ze zoeken voortdurend contact en intimiteit. Ze leven voor het moment en denken niet graag aan de toekomst. Zijn plezierig en romantisch maar ook oppervlakkig.

Lichamelijke symptomen van een verstoord Hartsysteem zijn: palpitaties, slapeloosheid, rusteloosheid, slecht geheugen, psychiatrische aandoeningen. 

Milt: Je Milt is niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van voedsel maar ook voor ons geheugen, focus en concentratie. Het is ook verantwoordelijk voor het ‘verzorgen van je systeem en je persoonlijkheid’ Zoals een moeder haar kind verzorgt. Bij een goed werkend Miltsysteem voel je je geborgen en veilig. De emotie die bij de Milt hoort is: denken, peinzen, piekeren. Bij een disbalans in het Miltsysteem loopt dit denken uit de hand en verandert het in malen (lees: herkauwen), piekeren, obsessieve gedachtes. Je kunt niet meer stoppen met denken en blijft ‘rondjes draaien in je hoofd’. Als je Miltsysteem te zwak is kun je je slecht concentreren, weinig onthouden en voel je je heel moe. Je kunt ook gemakkelijk het gevoel hebben dat niemand voor je zorgt. ‘Milt-types’ zijn vaak de bekende bourgondische types; rond en gezellig. Ze houden niet van ruzie en proberen het liefst iedereen naar het zin te maken. Ze houden niet zo van verandering en willen graag nodig zijn voor anderen. Lichamelijke symptomen van een zwak Miltsysteem zijn: slechte eetlust, buikklachten (opgezette buik), diarree, vermoeidheid, bleek gelaat, zwakke spieren.

Long: Je Long zorgt voor de ademhaling en transport van zuurstof in je lichaam en de ervaring van fysieke gevoelens als jeuk en pijn. De emotie die bij de Long hoort is: Verdriet. Verdriet hebben is een normale, gezonde en functionele emotie. Verdriet wil je liever niet opkroppen. Echter, na verloop van tijd moet verdriet, of het gevoel iets verloren te hebben wel een plek krijgen en minder worden. Langdurige, onverwerkte verdrietige emoties, of het niet ‘los kunnen laten’ van personen kan een ziekmakende emotie zijn. De pijn van het verlies wordt dan gekoesterd en men gaat zich isoleren van de wereld. Risico’s worden vermeden en je gaat je wereld strak beheersen en controleren. Zelfbescherming dus. Als je Longsysteem zwak is kun je ook bang zijn dat je niet goed genoeg bent. Eigenlijk durf je niet goed te ademen en dus te leven.

Lichamelijke symptomen van een Longsysteem zijn: astma, kortademigheid, spontaan zweten, allergieën, neusaandoeningen (sinussen) droge huid, constipatie, depressie.

Een ‘Long-type’ is vriendelijk en goed gemanierd maar afstandelijk en koel, kan heel streng zijn en houdt niet zo van slonzige, ongedisciplineerde personen.

Nier: Je Nieren zuiveren je lichaam en vormen de (erfelijke) basis van je energie. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het ‘vlammetje’, je warmtebron, in je lichaam dat alle processen in beweging houdt. Sterke, gezonde Nierenergie zorgt voor een fikse dosis wilskracht, ambitie, doorzettingsvermogen en een sterk geheugen.  De emotie die bij de Nieren hoort is: Angst. Angst is een gezonde emotie die ons waarschuwt als er gevaar dreigt en ons in de gelegenheid stelt te ontsnappen of maatregelen te treffen. Overmatige angst is echter pathologisch. Bij overmatige angst wordt iemands leven beheerst door mogelijke (irreële) bedreigingen. Men voelt zich onveilig, onzeker en weet niet wie te vertrouwen is.  De wereld lijkt hard en onvriendelijk. Men durft zichzelf niet eens te vertrouwen. Daarnaast heb je bijna geen doorzettingsvermogen of wilskracht. Je bent snel uitgeput en overgevoelig. Een ‘Nier-type’ kan cynisch en kritisch zijn. De kluizenaar en eenling. Maar ook de filosoof (waar kom ik vandaan) of leraar. Het zijn eerlijke en betrouwbare personen, nieuwsgierig en vindingrijk.

De lichamelijke symptomen van een zwak Niersysteem zijn: veelvuldig plassen, urineproblemen, nachtzweten, lage rugpijn, tinnitus, gehoorproblemen, osteoporose, knieklachten, angstklachten.

Bovenstaande is nog maar een beknopte samenvatting van deze boeiende materie. Er valt nog veel meer te vertellen over types, gelaatsdiagnostiek, beïnvloeding van het ene systeem op het andere en etc. etc. Ik persoonlijk vind dit mateloos interessant en herken het keer op keer bij de personen die ik ontmoet of de klachten waarmee de patiënten bij mij komen. Telkens weer blijf ik mij hierin verdiepen en vallen de puzzelstukjes samen tot een compleet verhaal. Ik blijf in deze boeken lezen en hopelijk raken jullie hierover net zo enthousiast als ik! 

Eline

Met dank aan: Basisboek Chinese Geneeswijzen; theorie, typologie en therapie. Harriet Beinfield & Efrem Korngold.
[/expand]