Acupunctuur

Tong ze bu tong;
Tong ze tong”
(Als het wel stroomt is er geen pijn, als het niet stroomt is er pijn.)

Acupunctuur
Acupunctuur is onderdeel van een duizenden jaren oude Chinese Geneeswijze. Bijzonder aan deze geneeswijze is dat de mens als onlosmakelijk onderdeel van zijn of haar omgeving wordt bezien. Dus lichaam, geest en omgeving hebben allemaal invloed op elkaar en kunnen niet los van elkaar worden behandeld. Dit is de holistische visie waarop acupunctuur gebaseerd is. In de praktijk betekent dit dat ieder mens, iedere klacht uniek is en om een andere aanpak vraagt. Dus jouw verkoudheid kan een andere onderliggende oorzaak hebben dan die van je buurman en wordt dus op een andere manier behandeld. Hierdoor wordt het mogelijk het probleem dieper bij de oorsprong aan te pakken en te genezen.

Yin |Yang
Het basisprincipe van acupunctuur is gericht op balans. Symbool hiervoor staat het bekende Yin-Yangteken. Yin staat bijvoorbeeld voor zaken als rust, kalmte, koelte, donker, ontspanning, nacht; Yang voor beweging, warmte, energie, licht en (over)dag. Yin en Yang vullen elkaar aan en wisselen elkaar af en zorgen zo voor een mooie balans. Zo ook in het menselijk lichaam waarbij iedere persoon een unieke eigen verhouding van Yin en Yang bezit. Deze natuurlijke beweging van Yin en Yang kan beïnvloed worden door het klimaat, seizoenen, je dagelijkse activiteiten en je emotionele omgeving. In principe moet je als gezond persoon prima in staat zijn je aan te passen aan al deze onvermijdelijke veranderingen in het leven. Leven is immers bewegen! Maar soms veroorzaakt een langdurige disbalans een blijvende verstoring en ontstaan er lichamelijke of geestelijke klachten in de vorm van pijn, ziekte of emotionele problemen.

Wat doet Acupunctuur
Indien de verstoring zo groot is dat je lichaam het niet meer zelf kan reguleren en genezen kun je gebruik maken van acupunctuur. Bij acupunctuur worden flinterdunne naaldjes ingebracht op acupunctuurpunten welke middels energiebanen (meridianen) in verbinding staan met je organen en weefsels. Door de stimulatie van de naaldjes wordt de vastgelopen energie (Qi) in het lichaam in beweging gebracht en kunnen blokkades en disbalansen worden opgeheven. Weefsels en organen worden weer beter doorbloed en je centrale zenuwstelsel wordt aangezet tot afgifte van genezende en regulerende hormonen waarna je lichaam zelf aan de slag gaat om de balans te herstellen en klachten te genezen. Je geeft je lichaam dus als het ware een ‘extra zetje’.
Wil je meer lezen over wat er allemaal in je lichaam en hersenen gebeurt tijdens een acupunctuur behandeling? Bekijk dan mijn Blog hierover.